Kirándulás, gasztronómia

Tiszadada környéke több hétre elegendő látnivalót és programot kínál. A tiszadobi Andrássy Kastély az ország egyetlen Loire menti kastélyok mintájára épült, romantikus kastélya. Az Eurovelo 11 családi kerékpárút a kemping mellett halad el. Az Öreg Halász Csárda könnyű sétatávolság, a 10 perc autóútra található Horgonyzó Kisvendéglő messze földön híres. A legtöbb helyszín kerékpárral megközelíthető. A távolabbiak is legfeljebb fél óra – ötven perc autózás. Az alábbiakban igyekeztünk néhány szuper ajánlatot összegyűjteni.

(A feltüntetett időtávok tájékoztató jellegűek és csak az odaérkezésig értendők!)

Tiszadada Strand

15p 5p 2p

A Tisza szinte körbeöleli, dédelgeti, dajkálja ezt a mintegy kétezer fős falut, a neve is innen származik: dada. A folyó ezen szakaszán a maga nemében egyedülálló strand található itt, amely egyszerre fövenyes, homokos és természetes, így minden évben más formát mutató, nagyszerű kikapcsolódást nyújtó partszakasz. A víz minősége a Tiszának ezen a szakaszán, az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) évenkénti mérése alapján, 2020-ig minden évben kiváló minősítést kapott! (https://discomap.eea.europa.eu/Bathingwater/)

Andrássy Kastély Tiszadob

Andrássy Kastély Tiszadob

30p 15p

A romantikus stílusú tiszadobi Andrássy-kastély a szájhagyomány szerint Erzsébet magyar királyné tiszteletére, a francia Loire folyó mentén épült középkori lovagi várkastélyok mintájára készült el, 1885-ben. A kívül-belül csodálatosan felújított épületben eredeti berendezéssel felújított szobákban ismerhetjük meg az Andrássy grófok életét. Az épület érdekessége, hogy az évszakok számának megfelelően 4 bejárata, a hónapok számának megfelelően 12 tornya, a hetek számának megfelelően 52 szobája és a 365 napnak megfelelően 365 „ablakszeme” van.

Fotók a kastély belsejéről a Hírek menüpontban találhatók ide kattintva.

Horgonyzó Kisvendéglő

30p 10p

A HORGONYZÓ Kisvendéglő a Tiszadadát Tiszalökkel összekötő út mellett, az Tiszalök Ősi Üdülőtelepen megbúvó, családi kézben lévő kisvendéglő. Környékbeli alapanyagok, európai és magyar konyha, fatüzelésű kemence, kovászos pizza, nyáron sörkert és csavaros fagyi. 

Személyes véleményünk szerint a HORGONYZÓ bátran indulhatna bármelyik nemzetközi gasztronómiai díjért. Kötelező program!

Tiszadobi Ártér Természetvédelmi Terület
Kesznyéteni Tájvédelmi Körzet

Tiszadobi Ártér és Kesznyéteni Természetvédelmi Területek

30p 10p

A kempingünk szomszédságában kezdődő Tiszadobi Ártér Természetvédelmi terület egy hosszabb sétával is felfedezhető, de az Eurovelo 11 is keresztülhalad rajta. Az ártér máig őrzi az Alföld ősi, vízjárta világának vadregényes arcát. Az 1977-ben védetté nyilvánított, 1030 hektáron fekvő terület holtágai, kemény- és puhafa ligeterdői nyújtanak menedéket az egykori Tisza gazdag élővilágának. A holtágak vize kitűnő horgászterület is egyben. Tiszadob után a nyugati oldalon a Kesznyéteni Tájvédelmi Körzet kezdődik, kb. 40-50 perc kerékpárútra kempingünktől. A területét az élőhelyek sokfélesége jellemzi. Távcsöveink segítségével bepillantást nyerhetünk a területüket védő vagy éppen már fiókáikat nevelő madárfajok mindennapi életébe. Megfigyelhetjük az üregeik közelében hancúrozó ürgekölyköket, meghallgathatjuk a nyári éjszakákon koncertező sakálokat vagy szemtanúi lehetünk a méltán híres tiszavirágzásnak.

Öreg Halász Csárda, Tiszadada

Öreg Halász Csárda, Tiszadada

15p 5p 2p

Mesebeli, mégis valóságos öreg halásznak számított a szőke Tisza csodálatos szépségű kanyarulatánál, Tiszadadánál, a 17. század végén hálóját kivető Girincsi János. Világéletében ezt az ősi mesterséget űzte. Nem gondolta volna, hogy halála után a kis házából 300 vendég befogadására alkalmas, népszerű Halászcsárdát varázsolnak.

Kis-Tisza Ökocentrum Látogatóközpont

Kis-Tisza Ökocentrum Látogatóközpont

15p 40p

A Tiszalökön található Ökocentrum számtalan fantasztikus programmal és lehetőséggel várja a látogatóit. Madár les, kiépített ártéri tanösvény, vízi és szárazföldi programok segítenek megismerni a holtág és a Tiszai ártér különlegesen gazdag élő- és növényvilágát.

Tiszalöki Vízerőmű

Tiszalöki Vízerőmű

40p 10p 35p

Hazánk második legnagyobb vízerőműve 1954-ben, a hajózsilip 1958-ban készült el. Közel 13 MW környezetbarát villamos energia termelésére képes. Kívülről is impozáns látvány, bemenni csak szervezett üzemlátogatás keretében lehet, amit előre, telefonon kell egyeztetni.

Tiszalöki Feketeszakáll Élménypark és Strand

Tiszalöki Feketeszakáll Élménypark és Strand

50p 15p 40p

A tiszalöki szabadidős komplexum számos szuper programot kínál a kalandparkozástól az íjászaton át a kézműves foglalkozásokig. A 2020-ban átadott Vízi Élményparkban a kisebb és nagyobb gyermekek egy óriási ugráló akadálypályán élhetik ki magukat. Míg a fiatalok szakszerű felügyelet mellett önfeledten élvezik a vízi mászó- és ugráló játékokat, szüleik gondtalanul napozhatnak a homokos standon, vagy italozhatnak büfénkben, esetleg sportpályáinkon mérhetik össze ügyességüket.

 

Tokaji Borvidék

40p

A Tokaji borvidék minden kétséget kizáróan a legismertebb magyar borvidék, amely teljes egészében világörökségi védettséget élvez. Évszázadokon át az innen származó tokaji aszú és más édes fehérborok jelentették a tokaji bort, ez mára egyértelműen kiegészült a száraz furmintokkal is.

Tokaji borkostoló és borvacsora, busszal

A kempingünkből már 6 fő esetén indul a tokaji borkóstoló és borvacsora program. A standard program 16:00 órakor indul és 2 pincészet meglátogatását tartalmazza, ahol szakvezetéssel ismerhetik meg az adott pincészetben végzett munkát és az általuk vallott borkészítési filozófiát, valamint természetesen több jellegzetes bort is megízlelhetnek mindenhol. A második helyszínen tanyasi lakodalom várja a vendégeket a finom borok mellé. A programra előzetes jelentkezés szükséges.

Nyíregyháza Állatpark és Óceánárium

Nyíregyháza Állatpark és Óceánárium

50p

Európa egyik legnagyobb állatállománnyal rendelkező állatparkja különleges hangulatú tölgyerdőben látja vendégül az állatbarátokat. 2015-ben és 2018-ban elnyerte Európa legjobb állatkertje címet. A park aktívan részt vesz fajmegmentési programokban, természetvédelmi kutatásokban. A kempingtől 50 perc autóút, de higgyék el: megéri.

Nyíregyháza Belváros

Nyíregyháza Belváros

40p 1ó40p

A 40 perc autóútra található megyeszékhely egy pezsgő életű, hangulatos város, amelynek történelme több, mint 1000 évre nyúlik vissza. Parkok, terek, hatalmas zöldterületek, modern és régi épületek alakítják a városképet, melynek sikerült megőriznie régi meghitt hangulatát.

Tiszavasvári Termálfürdő

Tiszavasvári Termálfürdő

1ó15p 20p
A nyári strandszezonban nyitva tartó Tiszavasvári Strandfürdő többféle medencével, gyógyhatású termálvízzel és szórakoztató élményelemekkel várja a vendégeket. A termalfurdo.hu által szervezett Az Év Fürdője közönségszavazáson a Tiszavasvári Strandfürdő nyerte el A Helyiek Kedvenc Fürdője címet 2018-ban.
Tiszavasvári Fehér-Szik Természetvédelmi Terület

Tiszavasvári Fehér-Szik Természetvédelmi Terület

1ó15p 30p 1ó15p
Tiszavasváritól 4 km-re keletre, a 36-os műút mentén terül el a Fehér-szik. A szikes tó olyan természetes vagy természetközeli vizes élőhely, amelynek medrét tartósan vagy időszakosan ásványi anyag tartalmú felszíni víz borítja.  A tó vízháztartása lefolyástalansága miatt teljesen időjárás-függő. A terület igazi értékét a szikes tó élőhelyeinek változatossága mellett madárvilága adja. A felmérések 41 madárfaj fészkelését bizonyították. A tó nyugati szélén álló megfigyelőtoronyból tanulmányozható a búbos vöcsök és a kis vöcsök, míg a nádasokból gyakran a bölömbika mély, búgó hangja hallható.